neděle 2. září 2007

Rušné 1. září

Přiznám se, že tak rušné 1. září, jako bylo včera, jsem snad ještě nezažil. Než přistoupím k událostem, které se týkají médií, zmínil bych se o těch z běžného života. Kdyby včera nebyla sobota, školáci by měli první den, kdy opět musí usednout do lavic. A na silnicích to bylo znát, protože zesílený provoz znamenal opět zvýšený počet nehod a bohužel šlo i o "smrťáky". Pražské metro pak ochromil výpadek elektřiny, takže nejezdila více než půl hodiny ani jedna z jeho tras. To se nestává každý den...
Včerejšek byl ale bohatý především na události, které se týkají televize. Svoji grafiku změnila Česká televize, a to dost zásadně. Svůj názor k ní sem vyjádřil již v předchozí poznámce. Večer pak odtajnila novou grafiku i komerční Nova. Změnilo se i logo, ze kterého zmizel název televize a zbyla pouze "nova", kterou symbolizuje písmeno "o". Za zmínku jistě stojí i to, že ona nová značka televize má stejnou barvu jako loga ČT. Zdá se, že bíla vstoupila, co se log týká, do módy. Používá ji např. i Film+ nebo Public TV.
O půlnoci svůj provoz oficiálně ukončila komerční parlamentní televize 24cz. Proč k tomu došlo, si můžete přečíst na našem webu satCentrum. Svoje vysílání ale kanály pouze neukončovaly, ale také začínaly, respektive byly zařazovány do nabídek. Stalo se tak u IPTV služby od Telefónicy O2. Zákaznici tak teď mají navíc možnost sledovat tématické kanály AXN - Sci-fi a Crime. Ale to pouze tehdy, mají-li předplacený balíček O2 TV Kino plus.
Na pilno měli včera i hackeři. K již známým satelitním platformám otevřeným v systému Nagravision 2 přibyla další. Jeden z webů, který informuje o nelegalnímu příjmu, vydal v minulých dnech "oficiální" zprávu, že bude ukončeno k 1. září neautorizované sledování jedné z platforem, která má v poslední době mezi hackery velkou oblibu pro svou atraktivitu. Zpráva se samozřejmě ukázala mylnou. Kde by také nějaký pošuk sehnal oficiální stanovisko společnosti, která sice půdobí u nás, ale sídlí v jiném státě, že?

1 komentář:

Michal řekl(a)...

Ten trend s logy je jednoduchý - bílá průhledná loga působí na obrazovce méně nápadně a divák si je při sledování filmu jakoby "vypne" a vůbec jej při sledování neruší. Navíc při světlé scéně se loga stávají takřka neviditelná, tudíž diváka neruší vůbec a to je dobře.