středa 29. srpna 2007

Německá DVB-T ve středních Čechách

Dálkovým příjmem digitální televize z Německá se na svých stránkách nezabývám jen já. Např. moji známí Pavel Bárta a Kuba Melín se zaměřili na některé bavorské vysílače a zkoušeli je zachytit na Benešovsku. Tento lov byl opravdu velkým dobrodružstvím a vřele vám doporučuji si o něm přečíst. Je to určitě lepší vyprávění, než historky z noční výpravy, kterou si pamatujete z pionýrských táborů. Článek uveřejňuji s laskavým svolením jednoho z lovců, a to konkrétně Pavla Bárty.

Místo činu: Struhařov u Benešova.
Pachatelé: pár šílenců s anténami a přijímači.
Kořist: jasná! Německá DVB-T.

Tak asi takhle by se dal ve zkratce shrnout víkend 24.-25.3 na chatě ve Struhařově. Původním cílem bylo obnovit poškozený anténní systém po orkánu Kyrill. Ten se tu prohnal v plné síle, pokácel několik stromů, ovšem také ohnul tyč na anténním rotátoru a otočil televizní Yaginu kamsi do neznáma. Takže jsme se sjeli, abychom společnými silami zrenovovali to monumentální dílo, pomalu větší než samotná chata. Hlavní kolos je 14ti prvková anténa na VKV, na kterou tu chodí kvalitně např. rakouské Life Radio 100,5 FM, nebo Bayern 3, dají se zachytit podstatně vzdálenější věci. Nad ní velká anténa na TV. To celé bylo třeba sundat. Na vrchní anténu, UHF směrovku Hirschmann, tu chodilo analogové vysílání z Bavorska, a to konkrétně Hoher Bogen (ZDF), a dokonce Grosser Arber s pouhými 800 W (ARD, 44 k.). Oba programy tu šly kvalitně barevně, s mírnými úniky. Tak jsme doufali že tu chytíme i DVB-T z Hoher Bogenu, které se mělo rozjet 6. prosince 2006.

Hned na nadcházející prosincový víkend jsme naplánovali akci, vzali tři různé settopboxy, a vyrazili na chatu. Střešní anténa nám ale byla k ničemu, vysílá se vertikálně. A tak jsme jako anténu použili colorku od firmy Schwaiger, zisk okolo 10 dB. Anténa byla na dvoumetrové tyči, vykláněna z okna chaty, posléze postavena na terase. Výsledek? Nic. Vůbec nic.

Pokračování tohoto dobrodružného a velmi výživného vyprávění si můžete přečíst na webu Jihlavského DX a HiFi Clubu zde.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

naucil hodne