úterý 28. srpna 2007

Technika pro dálkový příjem

Nebudu se tu zbytečně dlouhosáhle rozepisovat o tom, co musíte, nebo nemusíte mít, abyste mohli dálkově přijímat digitální signál. Takové články, které zbytečně obsáhle něco popisují, nemám zrovna v lásce, a proto tedy rovnou k věci, co mám na střeše. Pokud si alespoň něco podobného pořídíte, vězte, že nějaký ten pěkný úloveček vás brzo nemine. ;-)


Antény XL-91-BL Color Super
Jedna horizontálně, druhá vertikálně. Horizontální pro příjem našich vysílačů, vertikální pro německý digitál. Podrobnosti na fotce.

Zesilovač Teroz pro 21. - 69. kanál
Abychom z antény dostali víc, je vhodné vybrat správný zesilovač. Já zvolil Teroz pro 21. až 69. kanál. Ke shlédnutí je např. na této stránce.

Rotátor YAESU G-450C
Abyste nemuseli s anténami pracně manipulovat pokaždé, když je někam budete chtít otočit, a to bývá při dálkovém příjmu často, je tady rotátor. Je pravda, že já jsem si vyhodil z kopýtka a pořídil si ten z vyšší cenové kategorie. To ale vy nemusíte. Když budete mít štěstí, seženete ho už od tisíce korun.


Ovládací budík
K rotátoru patří i pěkný osvětlený ovládací budík. Vy sedíte sice v pohodlí domova, ale přesně víte, kam je v tu chvíli anténa natočena. Rozsah je od 0 do 360 stupňů, a pokud se vám stane, že náhodou motor začnete přetáčet, rozsvítí se ihned červená kontrolka. Ovšem pozor! Nemusí být legrace sehnat ovládací kabel na propojení mezi budíkem a rotátorem. Mně ho jedna nejmenovaná pražská firma musela objednat až z Německa, protože u nás o takovéhle speciální příslušenství nebývá velký zájem.


Set-top box Golden Interstar 8300
Německá firma Golden Interstar může být na své výrobky hrdá. Nestojí moc, ale oplývají důležitými vlastnostmi, které se uplatní při dálkovém přijímu. Mezi ně patří např. dobrá citlivost a schopnost zpracovat signál do sledovatelné podoby i při poměrně špatných parametrech. Navíc model 8300 je kombo, tzn. že v sobě skrývá jak možnost pozemního digitálního příjmu, tak i toho satelitního.

K vybavení dále patří materiál, kterým je zbytečné vás zatěžovat. V podstatě se jedná o drobnosti jako jsou konektory a koaxiální kabely. Doufám, že jsem zde alespoň trochu nastínil obrázek o tom, co je pro dálkový příjem důležité a čím se vybavit.

Žádné komentáře: