pondělí 10. září 2007

Galaxie Sport v DVB-T a nový newsroom Novy

Čtvrtečním hostem Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls byl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Ten byl lákavým soustem především pro posluchače, kteří mu mohli pokládat otázky. Pan ředitel se rozpovídal o připravované inovaci zpravodajství a plánech přesunout Galaxii Sport do DVB-T.


Nova zřejmě v nejbližší době na Ústecku digitálně nebude

Posluchač plný emocí volal na záznamník Rádia Impuls s tímto dotazem: Můžete nám, prosím, říct, kdy už konečně začnete vysílat digitálně z Bukové hory na Ústecku? Nakoupili jsme si set-top boxy hlavně kvůli Nově, protože ta má ve zdejší lokalitě nejhorší příjem, a již dva měsíce marně čekáme na kvalitní příjem vaší televize. Přestože občas koukám na Novu skrz prsty, na tomto místě se jí musím zastat. Jak tak pozoruji vedení Radiokomunikací, to se zřejmě s Novou nechce dohodnout a trvá na svých podmínkách, které jí stanovilo. Ty jsou dle mého názoru méně výhodné než pro Českou televizi. S tou musí Radiokomunikace zacházet v rukávičkách. Po dlouholeté spolupráci v oblasti šíření digitálního signálu s nimi bude toto médium (plus Český rozhlas) pracovat na budování veřejnoprávního multiplexu. Pokud tedy ani jedna ze stran Radiokomunikace x Nova nepovolí ve svých požadavcích, diváci tak na ni v této lokalitě budou čekat určitě ještě nějaký ten měsíc. Petr Dvořák v Impulsech nazačil, že v brzké době to bohužel nebude. Nejsem schopen říct ten termín. Čekáme na nabídku. Měli jsme ji dostat do konce prázdnin, zatím ji na stole nemám, dodal Dvořák.


Galaxie Sport do DVB-T

Vedení Novy uvažuje po začátku platnosti diginovely a dostatečném pokrytí uzemí České republiky digitálním signálem přesunout atraktivní kanál Galaxie Sport do DVB-T. To mě zaujalo, protože jsem zvědav, jak se pak změní její šíření. Není přece možné Galaxii nadále provozovat ve stávající podobě. Na výběr je tedy toto: Buď sportovní kanál v pozemním digitálu zakódovat, to kvůli tomu, aby vedení mělo peníze na lukrativní přenosy (NHL, NBA apod.), a poskytnout ho pouze divákům, kteří budou ochotni za něj zaplatit (stejně jako teď na satelitu), nebo ho ponechat volně jako konkurenci veřejnoprávní "čtyřce", ale napěchovat ho reklamou. Já osobně bych rád viděl Galaxii Sport raději kódovanou a bez reklam. Vezmu-li to však z pohledu vlastníků Novy, pro ně bude lepší sportovní kanál nabídnout volně, protože se jim tak podaří přilákat k obrazovce větší počet diváků, což bude ve výsledku znamenat více peněz z reklamy. A o to jde především!


Zpravodajství bude modernější a dynamičtější

Televize Nova také na podzim chystá zahájení provozu nové vysílací budovy. Ta bude stát na pražském Barrandově. Budova je již zkolaudovaná a vybavuje se novými technologiemi. „Diváci se dočkají velkých změn zpravodajství, které je zatím velmi oblíbené. Bude modernější, bude dynamičtější a všechny ostatní věci se diváci dozví poté, až ho najdou na obrazovce,“ sdělil ke změnám Dvořák. Nový bude i newsroom. Ten slíbil ředitel Novy moderátorovi i divákům do konce listopadu. Jak by nový zpravodajský sál mohl vypadat? Např. podobně jako na komeční JOJ-ce (foto). Ta ho představila v dubnu a rozhodně se za něj nemusí stydět. Mnohé by tedy mohla prozradit tato tisková zpráva.

Foto: sweb.cz/techlovice-obec (vysílač Buková hora), archiv TV JOJ (newsroom)

1 komentář:

Michal řekl(a)...

V současné situaci mi čím dál tím více připadá, že se jedná o komplot mezi ČT a Radiokomunikacemi, jak vyšachovat soukromé televize. A to ještě podporuje mininovela s jejím veřejnoprávním multiplexem. Toto umožní ČT získat obrovský náskok při rozšiřování digitálního vysílání. A pak stačí, co Radiokomunikace předvádějí - nedohodnou se s dalšími provozovateli, vyvstane tlak firem na šíření reklamy a šup, v plné míře se prosadí rekalma zpět do vysílání ČT.