neděle 19. srpna 2007

Příjem německé pozemní digitální televize v Praze - 3. část

Ve třetí části článku, který je věnovaný dálkovému příjmu digitální televize
z Německa, vás seznámím s dalšími dvěma vysílači. Tentokrát půjde o Dresden/
/Wachwitz (29. kanál) a Frankfurt am Oder/Booßen (57. kanál). K příjmu jsem opět použil zapůjčený set-top box Opticum 3000T a vertikálně položenou anténu XL-91-BL Color Super s nízkošumovým zesilovačem Teroz pro 21. až 69. kanál.


29. kanál - Dresden/Wachwitz – Sasko

I když mám tento kanál kromě polského prvního programu volný, nepodařilo se mi třetí multiplex
z Drážďan, který obsahuje kanály MDR Sachsen, rbb Brandenburg, WDR Köln a Bayerisches Fernsehen, zachytit. Tento kanál má bohužel silné sousedy. Na 28. je Rychnov nad Kněžnou a na 30. Votice.
Vzdálenost: 122 km; Výkon: 100 kW; Pol: V (foto: archiv ukwtv.de)


57. kanál - Frankfurt/Oder (Booßen) – Braniborsko

Příjem tohoto multiplexu byl neplánovaný (vysílají na něm silné Pardubice) a o to více mě potěšilo, když se zde objevil signál. Na 57. kanálu vysílají v Braniborsku digitálně dva vysílače -
- Frankfurt/Oder (50 kW/V)
a Cottbus (100 kW/H). Když už se tedy příjem tohoto multiplexu podařil, divák by předpokládal, že bude hrát právě ten silnější, tedy Cottbus. Jasně jsem ale identifikoval vysílač Frankfurt/Oder (Booßen), protože horizontální anténa byla vypojena a při jejím zapojení nedošlo vůbec k detekci signálu. Vysílají zde tři programy, a to MDR Fernsehen, NDR Fernsehen a arte. Signál se objevil opět během zlepšených podmínek; normálně není tento multiplex možné zachytit. Jeho síla se vyšplhala až k 54 %, kvalita dokonce k 65 %. Během těchto podmínek, které trvaly pár desítek minut, se však jak síla, tak kvalita signálu pohybovaly okolo 50 %.
Vzdálenost: 261 km; Výkon: 50 kW; Pol: V (foto: de.wikipedia.org)

V závěrečné čtvrté části článku o digitální televizi z Německa dosavadní zkušenosti s příjmem zhodnotím a umístím na web také galerii, kde budou screeny jednotlivých programů, obsahy multiplexů a jejich parametry.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zajímala by mě problematika španělsky mluvících programů. Co je potřeba udělat, koupit či nainstalovat? Děkuji

Lucky řekl(a)...

Dobrý den, tak s tímhle vám určitě nejlépe poradí nějaký prodejce. Pokud nejste náročný, stačí vám v podstatě nejlevnější digitální satelitní receiver na příjem nekódovaných programů s parabolou od průměru 70 cm a tu pak natočit na družici Astra 19.2 st. východně.

Anonymní řekl(a)...

Nebo natočit parabolu trochu více západněji na Hispasat... na Astře těch programů zase tolik není

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpovědi Edvard